Sağlık

BAHARATLARIN HAYATIMIZDAKİ YERİ

Baharatlar damak tadından sağlığa kadar uzanan geniş bir yelpazede incelenebilir. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yoğun olarak kullanılan baharatın dünyada en çok kullanıldığı ülke Hindistan’dır. Baharatlı yiyeceklerin yoğun yenmesi vücuda sinip terlemeyle kötü koku yaysa da bu alışkanlık Hindistan’da özellikle kanser vakasının nadir görüldüğü ayrıntısı düşünüldüğünde önemlidir. Zerdeçal Hintlilerin sürekli kullandığı kansere karşı koruyucu, karaciğeri kuvvetlendiren ve iltihap giderici özelliği ile listenin başını çeker.

Zencefil eklem ve romatizma ağrılarına karşı doğal bir ağrı kesicidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Kış aylarında soğuk algınlığını tedavi eder. Sert tadı nedeniyle az miktarlarda yiyeceklerinize karıştırmalısınız.

Nane hazımsızlık problemine iyi gelir. Barış Manço’nun şarkısında meşhur olan nane ve limon kabuğu ikilisi kış aylarının vazgeçilmezidir. Gargara yapıldığında ağız kokusuna iyi gelir.

Kimyon bakliyat yendiğinde ortaya çıkan gazı gidermede yardımcıdır. Ayrıca et yemeklerine de çok yakışır.

Biberiye tavuk yemeklerinin vazgeçilmez tatlandırıcısıdır. Vücuttaki iltihabı çözer, baş ağrısını dindirir.

Tarçın kullanım alanı çok geniş olan baharatların başında yer alır. Tatlı veya tuzlu tüm yiyeceklerde kullanıldığı gibi şeker hastalarının kandaki şekeri dengelemek için tercih ettiği mükemmel bir baharattır. Toz halinde veya kabuk olarak kullanabilirsiniz. Sıcak ve soğuk içeceklere, tatlıların üzerine çok yönlü kullanabilirsiniz.

BAHARATLARIN ZARARLARI

Adaçayının fazlasının kadınlarda düşüğe erkeklerde sperm sayısının azalmasına sebep olduğu için dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Tarçının aşırı kullanımı karaciğere zarar verebilir. Ayrıca tüm baharatlar hamilelerde doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Baharatlar çok uzun süre bekletilmemelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu