Sağlık

Zatürre Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Zatürre Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Zatürre, akciğer dokusunda meydana gelen bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon akciğer dokusunun tek tarafında ya da çift tarafında meydana gelebilir.

Zatürre Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bakteri ya da virüsler neden ile ortaya çıka bu hastalık, solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görülür. İlerleyen zamanlarda daha farklı etkileri ortaya çıkarak ilerler. Riskli gruplar dışında erken tedavi ile hastalık ayakta atlatılır. Ancak geç kalınan tedavi ve riskli gruplarda hastane yatışı gerekmektedir.

Zatürre Belirtileri

Hastalık belirtileri hastalığın dönemlerine ve şiddetine göre değişiklik gösterir. Genel olarak zatürre belirtileri maddeler halinde şu şekildedir…

  • Yüksek ateş, terleme ve üşüme
  • Hızlı hızlı nefes alıp verme
  • Balgamlı öksürük
  • Baş ağrısı ve kaslarda ağrı
  • Göğüs ve sert bölgesinde özellikle nefes alıp verirken ağrı
  • Hırıltılı nefes alıp verme
  • İştahsızlık, halsizlik, zaman zaman kusma
  • Bebeklerde anneyi emmeyi reddetme

Bu belirtilerden bir ya da bir kaçının görülmesi halinde mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Zatürre Tedavisi

Hastalığın tedavisi için ilk olarak nedenin belirlenmesi gerekir. Hastalık bakterilerden kaynaklanıyorsa antibiyotik tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavi için yetişkinler hap, çocuk ve bebekler şurup kullanmaktadır. Genel olarak tedavi evde, doktorun belirlediği süre içinde ilaç alınması ile yapılır. İlaçları kullandıktan sonra zatürrenin seyrini kontrol için yeniden doktora girilmesi gerekir.

Solumun sıkıntısı, morarma ya da aşırı öksürüğü olan hastalar hastanede tedavi edilmektedir. Bu hastaların balgamının atılması için bol sıvı özellikle de su tüketmesi gerekir.

Çocukları Hastalıktan Koruma Yolları

Zatürre çocuk ve bebeklerde daha tehlikeli bir hastalıktır. Bu sebeple onları korumak için bir kaç önemli detaya dikkat edilmelidir. Önemli noktaların başında bebeklere mümkün olduğunca anne sütü vermek gelmektedir. Anne sütü alan bebeklerin bağışıklıkları daha güçlü olduğundan hastalığa yakalanma riski de daha azdır. Buna benzer şekilde bağışıklık sistemini güçlendirmek için sağlıklı ve sebze meyve ağırlıklı beslenmek gereklidir. Bunlara ek olarak bebek ve çocukların sigara dumanına maruz kalmasını önlemek gerekir. Ayrıca bebekler ve çocukları kalabalık ortamlara sokmamak da hastalığın bulaşmasını önlemede etkilidir. Çocukluk döneminde yapılan bazı aşılar da zatürreye karşı koruma sağlamaktadır. Bu sebeple mutlaka çocukluk ve bebeklik dönemi aşılarının eksiksiz yapılması gerekmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu