Teknoloji

Bios Nedir, Nasıl Çalışır?

Günümüzde çok önemli bir yere sahip olan teknolojide en çok merak edilen sorunlardan biride bios nedir, nasıl çalışır olmaktadır.

Biso nedir, nasıl çalışır sorusuna cevap arayanlar çok fazla araştırmalar yaparak en doğru yanıtları kolaylıkla bulabilir. Teknoloji için çok önemli bir yere sahip olan bilgisayarlarda Bios hakkında bilinmeyenler çok fazla olmaktadır. İşte merak edilen sorulara en doğru cevaplar;

Bios Nedir?

Temel Giriş Çıkış Sistemi olan Basic Input/ OutputSystem kelimelerinin baş harflerinin birleşmesi Bios oluşumunu sağlamaktadır. Bios bilgisayarların çalışması için gerekli ola temel yapı olmaktadır. Sadece okunabilir bellek yani ROM üzerine yazılmış olan bu sistem ana kartın özelliklerine yönetebilmek ve kullanabilmek adına diğer donanımlar arasında bağ kurmaktadır. ROM üzerinde kalıcı olmaktadır. Kalıcı olmasının nedeni ise her defasında bilgisayarın açılmasına Bios’un işlem yapmasıdır. İşletişim sistemi ile diğer donanımlar arasında bir bağ kurmaya olanak sağlamaktadır.

Bios Görevleri Nelerdir?

Bilgisayarlar için çok önemli bir yere sahip olan Bios görevleri şunlardır;

  • RAM ekran kartı gibi donanımların açılmasında ( BOOT ) test eder,
  • Donanımların voltaj düzeyinin ayarlanmasını sağlar,
  • Sistemi hard disk dışında bir sistemde çalıştırmak adına başlangıç sürücüsünü belirlemeye yardımcı olur,
  • Donanımların frekans ayarlarını yapmaktadır,
  • Kullanılmayan donanım parçalarının kapanmasına yardımcı olmaktadır.

Bios Menüsü Nasıl Çalışır?

Genel olarak üreticilerin pek çoğu aynı yöntemleri kullanmayı tercih etmektedir. Bilgisayar açıldıktan sonra devamlı olarak Delete tuşuna basarak ya da basılı tutarak bios menüsüne girmek mümkün olacaktır. Ancak bazı üreticiler farklı erişim yöntemleri sunarak büyük kolaylıklar sağlamışlardır. Bunun için bilgisayarlar açılırken F1,F2, F10, esc ya da FN + F2 tuşlarına basmak gerekebilir.

Bios Nasıl Çalışır?

Bios sisteminin özelliklerinden biri sistemin her açıldığında temel bir donanım kontrolü yapılarak arıza olup olmadığı tespit edilmektedir. Ayrıca diğer bir özelliği olarak sistem açıldığında bazı küçük RAM bloklarını rezerve ederek bu bloklara sistem hakkında bilgiler yazmaktır. Bios amacı yazılımın sistem hakkında bilgi sahibi olmasıdır. Temel giriş ve çıkış işlevlerin gerçekleşmesini sağlamaktadır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu