Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Yapılması Gereken Testler

Hamilelik Sürecinde Yapılması Gereken Testler Nelerdir? Kadınların yaşamlarında önemli dönemlerinden birisi olan hamilelikte neler yapılmalıdır? Sorusu merak edilen konular arasındadır. Bilhassa son dönemlerin teknolojik değişimleri ve yenilikleri ile birlikte anne karnındaki bebeklerin gelişimleri daha sağlıklı şekilde takip edilmektedir. Diğer yandan ise bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilecek hastalıklar için kolaylıkla tanı konmaktadır.

Hamilelik Sürecinde Yapılması Gereken Testler Nelerdir? Sağlıklı şekilde doğum yapmak isteyen anne adayları için önemli olan erken tanı için bilinçli hareket edilmesi son derece önemlidir. Uzman doktorların da yaşadıkları bu büyük problemlere yol açabilen sağlıksız durumlara karşı bilgi sahibi olmak adına yapılacak analizler için geç kalmamanız gerekmektedir. Gebeliğin çeşitli haftalarında ortaya çıkabilen hastalıkların tespit edilebilmesi için ultrasonla muayene başta olmak üzere çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır.

Anne Karnında Yapılacak Testler Nelerdir?

Hamilelikte bebeğin gelişimini ve vücut bütünlüğünü olumsuz etkileyen ve bozan hastalıkların ultrasonla muayene neticesinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Ancak kromozomdan kaynaklı anormalliklerin var olması halinde yeterli olmadığının altını çizmekteyiz. Çok sık görülen kromozom hastalıklarının tespit edilebilmesi için 2’li, 3’lü veya 4’lü testlerin yapıldığını belirtebiliriz. Bebeğinizi sağlıklı şekilde kucağınıza alabilmeniz için bu testleri yaptırmanız önemli olacaktır. Down sendromu gibi çeşitli nörolojik problemlerin tespit edilmesini kolaylaştıran testler için belirlenen haftaları aşmamaya dikkat etmelisiniz. Kan grupları ile ilgili tahliller sayesinde uyuşmazlık olup olmadığı netleşmektedir. İdrar tahlili, enfeksiyon tarama testleri ya da şeker yükleme testi gibi çeşitli uygulamaların da hamilelikte gerçekleştirileceğinin altını çizmekteyiz.

Hamilelikte Hangi Testler, Ne Zaman Yaptırılır?

Hamileliğin ilk 14. haftası birinci trimester dönemi olarak adlandırılır ve ikili tarama testi bu süreçte yapılmaktadır. Genel olarak bebeğin ense kalınlığına bakılarak down sendromu riskinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Ancak 14. haftanın sonunda bu testin yaptırılması mümkün olmayacaktır. İkinci trimester dönemi olan 20. haftaya kadar olan süreçte ise üçlü veya dörtlü testler yaptırılmaktadır. 24. ve 28. haftalarda üçüncü trimester dönemine girecek olan anne adayları için şeker yükleme testine er verilmektedir. Diğer yandan ise kan uyuşmazlığının tespit edilmesine olanak verilmektedir. Son haftalara gelindiğinde ise sıkıntılı bir durumun olup olmadığına bakılarak Grup B Streptokok (bakteri) taramasına yer verilmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu