Bebekler Sütten Nasıl ve Ne Zaman Kesilmeli
Bebekler Sütten Nasıl ve Ne Zaman Kesilmeli? Bebeklerin memeden kesilme zamanı 2 yaşından sonradır. 2 yaşından sonra verilen anne sütünün bebeğe herhangi bir faydası alamaz.
Bebekler Sütten Nasıl ve Ne Zaman Kesilmeli? 2 yaşından sonra anne sütünün çocuğa herhangi bir faydası olmayacağından, bebekleri olan anneler bebeklerini memeden kesme planını yavaş yavaş yapmaya başlamalıdır.
0-1 Yaş Bebeklere Sahip Anneler
0-1 yaş bebeklere sahip olan anneler eğer çalışıyorsa bebeklerini biberon ile tanıştırabilir. Gün içinde bir kere biberon vererek ve akşam emzirme yaparak bebeğinizin rahat ve güvende olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz belirli bir rutine alışmış olur. Evde olan anneler de aynı uygulamayı tercih edebilir. Bebeğiniz aç olduğu zaman biberon denemesi yaparak onu biberona pratik, rahat şekilde alıştırabilirsiniz. Meme ucuna benzeyen biberon başlıklarını biberonunuza takarak deneme yanılma yolu ile ona en uygun olan biberonu alabilirsiniz. 8 aydan itibaren ise bardakla az az, kademeli şekilde içme denemeleri yapmanız tavsiye edilir. Çocuğunuzun bu süreç içinde öfkelenmesi olağandır.
Panik yapmadan sıvıları azar azar, zamanla yavaş yavaş artırmayı denemelisiniz. Bu işlemi yaparken kesinlikle ısrarcı ya da zorlayıcı davranmamalısınız. Bebeklerin mamadan kesilme zamanı içinde meme bırakma aşamaları olumsuz sonuçlansa bile gün içinde birkaç kez denenmelidir. Bebeğinize biberon vermek istemiyorsanız alıştırma bardakları alarak bir yaştan sonra ona bu bardaklarla su ve mama vermeye başlayabilirsiniz. Bardakların bazıları pipetli yapıda olduğu için ona uygun başlığı seçmelisiniz. Bebeğiniz pipet kullanmayı bilmiyorsa pipetli bardaklar yerine kalın uçlu, çekmesi kolay olan bardakları alabilirsiniz. Bebeğinizi sadece anne sütü ile besliyorsanız muhakkak 6 aydan sonra kaşıkla su verebilir, 7 aydan sonra ise bardaktan yudum yudum sıvı içmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemler bebeğinizin ek gıdalara geçişini kolaylaştırarak emzirmeyi bırakma sürecinde size oldukça yardım edecektir.
1-2 Yaş Bebeklere Sahip Olan Anneler Ne Yapmalı
1- 2 yaş bebeklere sahip olan anneler hala biberona geçmediyse çocuklarına biberon alıştırmaları yapmalıdır. Bebeğiniz biberon istemiyorsa bardakla içmesini sağlayabilirsiniz. 1 yaşına giren çocuklar yetişkin gibi beslenebilir. Sadece burada dikkat etmeniz gereken konu sağlıklı ve hijyenik yiyecekleri tercih etmenizdir. Bir yaşından itibaren bebeğinize inek sütü verecekseniz bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Çocuğunuz ne kadar besinle karşılaşırsa besinleri o derece rahat yiyebilme alışkanlığı kazanır. Bebeklerin mamadan kesilme zamanı içinde ona özverili, hassas şekilde davranarak yukarıda belirtilen deneme aşamalarını kademeli olarak yapmalısınız. Bebeğinize farklı besinler vererek 2 yaşından sonra emzirmeyi bırakmanıza, süt yerine başka ürünler vermenize yardım eder. Biberonla beslenme alışkanlığı kazanan bebeklerin 2 yaşından itibaren biberondan vazgeçtiği görülmüştür.