Sağlık

Depresyon ve kurtulma yöntemleri 

 

Depresyon ve kurtulma yöntemleri

 

İnsanlar yaşamı boyunca ruhsal hayatlarında inişli-çıkışlı bir grafik olmuştur. Buna daha anlaşılır bir tabirle bir gününün diğer gününü tutmaması denebilir. Elbet her gün aynı güler yüzlülük ve mutluluk göstermemiz mümkün değildir. Bazı günler mutsuz, moralsiz ve küçük yaşadığımız olaylar karşısında karamsar olabiliriz ve bu gayet doğaldır. Zaten fazla uzun da sürmez, geçicidir. Fakat bu karamsarlık  ve moralsiz oluşumuz veya halk arasındaki tabiriyle asık suratlı oluşumuz uzun süreliyse önemsenmeyecek bir durumdan öteye gitmiş demektir. İnsanların günlük yaşantılarında karşılaştığı olaylara karşı tepki verirler. Eğer bu gerçekleşen olaylar kişinin beyninde yoğun tepki alıyorsa, kişide sebep olduğu etki de o kadar etkili olur. Günlük yaşantımızdaki bizi derinden etkileyen  ve çok yoğun üzüntü yaşamamızı sağlayan olaylar karşısında kendimizi çaresiz hisseder ve kimsenin bize yardım edemeyeceğini düşünürüz. Artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını yavaş yavaş kabullenmiş bile olabiliriz. Peki bu durumdan yani depresyondan nasıl kurtuluruz?

-Kendimizi asla işe yaramaz birisi olarak görmeyeceğiz: Yardıma ihtiyacı olan birine yardım ettiğimizde biz belki de çok küçük bir şey yapmışızdır. En azından bize öyle gelir. Belki de gerçekten öyledir. Ama yardımcı olduğumuz kişi için yardımımız belki de onu birçok sıkıntıdan kurtarmış olabilir ve eminim siz bunu bilseydiniz ne kadar işe yarar birisi olduğunuzu söylemeye gerek yoktur sanırım.

-Yeni hobiler edinmek: Depresyona girmeden önce neler yapıyorsanız onları yapmaya devam edin demiyorum. Hatta daha önce hiç yapmadığınız ve uğraştıkça ilginizin artacağı şeylerle haşır neşir olun. Önemli nokta kafayı dağıtmak ve karamsar düşünceleri düşünecek vakit bulamamak.

-Spor yapın: Depresyon sadece ruhsal olarak değil, fiziksel olarak da bizleri olumsuz etkiler. Biz de spor yaparak tekrar bedenimizin işlevini kazanmasını sağlamalıyız.

-Geçmişi ve olumsuzlukları düşünmemek: Bizleri üzen olayları, kişileri tekrar tekrar düşünerek neden üzülelim ki! Bu durum bizleri ruminasyon (zihinsel geviş getirme) hastalığına itebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu