Sağlık

Epilepsi Nedir, Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Epilepsi Nedir, Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?  Epileptik nöbet, ara sıra beyne verilen anormal elektrik şoklarının bir sonucu olarak ortaya çıkan geçici bir nörolojik işlev bozukluğudur.

Epilepsi Nedir, Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Epilepsi, genellikle geçici bilinç kaybıyla sonuçlanan tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir durumdur. Ancak bilinç kaybı çoğu zaman oluşmaz. Nöbetler birçok farklı şekilde ortaya çıkar. Bazı nöbetler koku hissi, mide bulantısı ve mide ekşimesi gibi olağandışı bir histen sonra gelebilirken, bazı nöbetler kişinin yere düşmesine veya ağzında köpük oluşmasına neden olabilir.

Epileptik nöbetler farklı tiplerde olabilir. Yüzde, kol veya bacakta kasılma veya anlamsız dil ve davranışla karakterize olarak ortaya çıkabilir. Epilepsi bulaşan bir hastalık değildir. Başkalarının epilepsili kişiyi tanımaması için hiçbir neden yoktur. Yakın arkadaşlarınız, akrabalarınız ve komşularınız, öğretmeniniz hastalığınızı bilmelidir. Genel popülasyonun yaklaşık %25’inin yaşamları boyunca bir nöbet geçireceği bilinmektedir.

Ancak her 1000 kişiden 12’sinin kronik veya aktif epilepsi hastası olduğu belirtilmektedir. Nöbetlerin epilepsinin erken evrelerinde durma olasılığı daha yüksektir. İyi bir tedavinin ardından tekrarlama riski düşüktür. Uzun süreli epileptik nöbetlerin düzelme olasılığı daha düşüktür. Epilepsinin neredeyse yarısı 4-5 yaşlarında başlar.

Epilepsi Neden Oluşur?

Tümör

Ameliyat (Antiepileptik ilaçlar beyin cerrahisi sonrası nöbetleri önlemek için sıklıkla kullanılır.)

İskemik yaralanmalar (Beyne giden kan akışı azaldığında (iskemi), beyin dokusundaki besin ve oksijen azalır. Bu iskemik hücre hasarına yol açar ve epileptik nöbetler meydana gelir.)

Konjenital malformasyonlar (Bazı beyin lezyonları doğum sırasında ortaya çıkabilir)

Ateşli nöbetler (Ateşe bağlı istemsiz şiddetli nöbetler)

Yüksek ateş (Her 1000 çocuktan 19 ila 36’sının yüksek ateş nedeniyle en az bir kez nöbet geçirdiği tahmin edilmektedir.)

Enfeksiyon yüksek ateşe ardından ateşli nöbetlere neden olabilir.)

Tiroid hastalıkları (Tiroid vücudun sıvı dengesini kontrol eder. Tiroid problemini tedavi etmek genellikle epilepsiyi tedavi etmek için yeterlidir.

Diyet (Vitamin B6 eksikliği bazı insanlarda epilepsi nedeni olarak tanımlanmıştır.

Nöbet Sırasında Hastaya Nasıl Davranılır?

  • Hasta tehlike bölgesinden uzaklaştırılmalıdır (örn. trafik, keskin nesneler, köşeler).
  • Giysinin önce boyun kısmı gevşetilir.
  • Hava yolunu açık tutmak için hasta yan yatırılır. Dilin geriye kaçması ve ısırılması önlenir.
  • Hemen ilkyardım doktoru aranır ve hasta yakınlarına bilgi verilir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu