Konservatuvara Hazırlanırken Ne Yapmalı?
Okul tercihleri dönemi yaklaşırken şansını konservatuvarda denemek isteyenler için farklı bir heyecan başladı. Eğitmenlere kendini beğendirmek isteyen oyuncu adayları ne yapmalı?
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan konservatuvarda eğitim almak isteyen adaylar, bu konuda hangi kaynak kitapları okumaları gerektiği konusunda kararsızdır. Oysa yapılması gereken son derece basittir. Konservatuvara hazırlanırken ne yapmalı? Bol bol tiyatro tarihi okumalı!
- Bol bol oyun yazarlarının en bilindik eserleri okunmalı,
- Bu eserlerden değişik duygular ve karakterler seçilerek tirat ezberlenmeli,
- Nefes egzersizleri yapılmalı,
- Sesi doğru kullanmak için tek tonda şarkı söyleme denemeleri yapılmalı,
- Yabancı dil bilgisi varsa, bu dilde tirat ezberlenmeli,
- Monologlar ve diyaloglar incelenmeli,
- Sahnede duruş pozisyonları ayarlanmalı.
Size önerilerde bulunan yüzlerce kitap bulabilirsiniz. Ama önünde sonunda Shakespeare eserleri ya da Stanislavski tekniğinin ne olduğu adar işinize yaramayacaktır.
Diksiyonunuzu Düzeltin
Dilinizi mükemmel olmasa da başarılı bir biçimde kullanmanız son derece önemlidir. Bu yüzden diksiyonunuzu düzeltmek için kısa süreli bir kursa gidebilir ya da bol bol tekerleme ezberleyerek kendi kendinize çalışabilirsiniz. Oyuncu adayları ne yapmalı sorusunun cevabı bolca genel kültürü ve söylem dilini geliştirmelidir. Ayrıca denemelerinizi yaptığınız kişiler onay veriyorsa aksanlı tiplemeler üzerinden de çalışabilirsiniz.
Doğaçlama Çalışmaları
Doğaçlama konusu da son derce önemlidir. Sahnede etkili olmak için artikülasyon çalışmaları gibi doğaçlama çalışmaları da yapmalısınız. Ne kadar pratik yaparsanız o kadar başarılı olabilirsiniz. Bir uzman kişi varsa, bu kişiden yardım isteyerek eksiklerinizi görmesi için yardımcı olmasını isteyebilirsiniz.
Ülkemizde özellikle büyükşehirlerde konservatuvarlara hazırlık kursları vardır. Bu kurslara katılarak başarılı birer oyuncu olmak çin ilk adımlarınızı atabilirsiniz. Genelde tiyatro oyuncularının eğitim verdiği bu kuslara birkaç aylık ya da 1 yıllık hazırlık dönemleriyle hazırlanabilirsiniz.