Sağlık

Bipolar Bozukluk Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bipolar Bozukluk Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Manik depresif bozukluk olarak da adlandırılan bipolar bozukluk; kişilerin ruh halini, günlük yaptığı aktivitelerini, konsantrasyonunu ve enerjisini etkileyen psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.

Bipolar Bozukluk Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bu hastalık kişinin kendisini çok iyi hissederken belli bir müddet sonra içine kapanık bir duruma gelmesine sebep olabilmektedir. Hastanın depresyon hallerine bürünmesini neden olabilmektedir. Bu yüzden bipolar bozukluk tanısı için uzman psikologlar tarafından yapılacak olan değerlendirme büyük önem teşkil etmektedir.

Bipolar bozukluk hastalığının kesin sebebi bilinmemekle birlikte sebep olabilecek birçok faktörün bir arada geliştiği durumlar olabilmektedir. Genetik aktarım, genetiği tetikleyici unsurlar ve beyindeki kimyasal dengesizlikler bu faktörler arasında gösterilmektedir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar bozukluk hastalığının en net belirtisi, kişinin ruh hali açısından çok uçlarda yaşamasıdır. Hastalık en yüksek seviyesindeyken hiperaktif bir ruh haline bürünen kişi, kendisini çok mutlu hisseder. Ancak depresyona girdiğinde dış dünyadan kendini soyutlar, hatta intihar eğilimi içinde bile olabilir. Dolayısıyla bipolar bozukluk hastalığı aşırı uç bir durumdur da denilebilir. İleri bipolar bozukluğu olan kişiler, diğerlerine göre daha şiddetli ve sık dönemler geçirebilmektedir. Öyle ki bu durum, hastanın aile ve özel ilişkilerini, arkadaşlıklarını ve hayatını etkileyebilecek derecededir. Depresyon döneminde olan hastalar, olmayan şeyleri görüp duyma ya da koklama gibi garip hissiyatlarla halüsinasyonlar yaşayabilmektedir. Mantıksız görünen sanrılara inanabilmektedir.

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Depresif dönemde olan hastalara genel olarak antidepresanlar yardımıyla duygu ve durum düzenleyici ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Manik dönemde olan hastalarda ise psikotik belirtiler de varsa antipsikotiklerden yararlanılmaktadır.

Bipolar bozukluk hastalığı, oluşan atakların dışında kişilerin normal hayatlarını sürdürebildiği bir hastalık olduğu için tedavi süreci de bu atakların oluşmasını engellemeye yöneliktir. Bu noktada duygu ve durum dengeleyici ilaçlar oldukça önem arz etmektedir. Bipolar bozukluğu bulunan hastaların bir müddet sonra kendilerini iyi hissederek ilaç kullanmayı bırakma talepleri olabilmektedir. Böyle bir durumda hasta yakınlarının hastaya sergileyeceği yaklaşım oldukça önemlidir. Hastanın ilaç kullanımını destekleyen bir tavır ile söylemlerde bulunmaları gereklidir. Ailelerin özellikle de hastalığın atak döneminde farkındalıklarının yüksek olması ve bu konuda bilinçli olması hastaya yardımcı olmak için büyük öneme sahiptir.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu