Sağlık

Kış Mevsimi Depresyonu Tetikliyor

Birçok insan kış mevsiminde depresyon ve bunalıma girmektedir. Bu kış depresyonu mevsimsel bir duygu durum bozukluğudur. Milyonlarca insan kış ayları ile ilgili düşük ruh hali yaşadığını söylemesi gerçeğine rağmen, bu kış depresyonu sanki bir efsane gibi gelmektedir. Ancak kışın yaşanan bu depresyonları doğrulayan bilimsel kanıtlar da mevcuttur.

Bu Depresyon Neden Olmaktadır?

Çoğu bilim insanı, sorunun vücudun günışığına tepki verme biçimiyle ilişkili olduğuna inanmaktadır. Zihinsel sağlık yardım kuruluşu ise bu olaya “Bu mevsimsel duygu durum bozukluğu ile göze giren ışığın vücuttaki hormon düzeylerinde değişikliğe neden olduğu bir teoriyi ortaya atmaktadır. Vücudumuzda ışık, uyku hormonu melatoninin üretimini durdurmak için işlev yapar ve bizi uyandırır.” gibi sözlerle dile getirmiştir.

Mevsimsel duygu durum bozukluğu hastalarının kış aylarında gündüz saatlerinin daha kısa sürmesinden etkilendikleri düşünülmektedir. Uyuşukluk ve depresyon belirtilerine neden olan daha yüksek melatonin üretilmektedir.  Birkaç kış depresyonu geçirecekseniz, gün ışığı eksikliği büyük olasılıkla bir rol oynamaktadır.

Mevsimsel Duygu Durum Bozukluğu İçin Daha Fazla Işık Alın

Eğer yaşadığınız bu depresyon ışık sebebiyle karşınıza geliyorsa daha fazla ışık almanız önerilmektedir. Kışın düşük seviyede hissederseniz, özellikle parlak günlerde dışarı çıkın. Bir pencere ile oturmak da duruma yardımcı olabilir. Karanlık kış günlerinden kaçıp güneşli bir yerde tatil yapmaya cazip olabilirsiniz.

Kışın Kendinizi Daha Mutlu Edin

Kış aylarında yemek yemeniz de çok önemlidir. Kış aylarında depresyon çikolata, makarna, ekmek, şekerli gıdaları ve karbonhidratları özlemenizi sağlayabilir, ancak diyetinize bol miktarda taze meyve ve sebze eklemeyi unutmayın.

Sürekli Aktif Olun

Kış ayındaki duygu çöküşüne karşı en önemli silah sürekli aktif olmaktır. Açık hava da egzersiz yapın. Böylece daha fazla gün ışığı alacaksınız.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu